Tee ise jäätist! Jäätise retseptid

Meie lastele üks lemmikuid on jäätis ja ausalt öeldes kellel poleks? Kuna soovisime leida poejäätistele vähem magusamaid ja tervislikumaid alternatiive, siis sellest sündisidki Tee ise jäätist!” komplektid. Järgnevalt saad teada, millised jäätised lastele kõige rohkem meeldisid ja leiad retsepte, mille järgi ise kodus jäätist ja jääpulki valmistada.

Lastella jäätisevorm

Meie jäätisevormi maht on 100 ml. Kui sa paned vormi vedelikku (mahla, piima, limonaadi vms), siis see vastab 100 grammile. Ehk saad kaaluda 100 grammi vedelikku ja selle vormi ära jaotada. Aga näiteks 100 ml jogurtit kaalub 104 grammi ning 100 ml vahustatud vahukoort kaalub kõigest 40 – 60 grammi (olenevalt vahustatuse tugevusest). Seetõttu on parim jäätisesegusi katsetada ja segada kokku mahu mitte grammide järgi.

Jäätisevormi väike maht võimaldab lapsel jäätisest rõõmu tunda mitu korda, samas koguseliselt annab see kokku ühe vahvlikoonuses oleva poejäätise. Saab südamerahus anda lapsele mitu väiksemat jäätist ja ei pea mõtlema suurele suhkrukogusele, mida ta muidu kolme poejäätist süües tarbiks.

Isetehtud jäätis
Isetehtud jäätis

Silikoonvorm on painduv. Kui kasutad meie jäätisepulbrit ja lahustad selle vees, siis külmkappi tõsta jäätisevorm koos alusega (nt koos lõikelauaga). Muidu võib vormist vedelikku välja tulla. Samas on silikoonvormist jäätise kätte saamine palju mugavam. Olen kasutanud eelnevalt plastikust vorme ning siis pean alati jäätist koos vormiga sooja veel all hoidma. Niisama lihtsalt vormist jäätist välja ei tõmba. Silikoonvormist saad aga näppudega muljudes kohe jäätise kätte. See tähendab, et jäätise saab ka laps mugavalt kätte.

Mida magusam/paksem on jäätisesegu seda kauem ta külmub. Kiiresti külmuvad vesisemad jäätisesegud. Jäätise külmumisaeg võib kõikuda mitmete tundide vahel.

Suhkru kogus jäätises

Poes müüdavad mahlajääd sisaldavad keskmiselt suhkrut nii 20 grammi 100 grammi kohta. Palaval suvepäeval on minule alati väga hästi peale läinud mahlajäätised, kuid nende magusus on minu maitse jaoks liig. Katse-eksitus meetodil proovisin, kui vähe on võimalik suhkrut jäätise sisse panna, nii et lastele see meeldiks. Seega Lastella jäätisesegud on seda tulemust arvesse võttes tehtud nii, et valmisjäätises oleks suhkrut 10 grammi 100 grammi kohta. Pildil on meie segudest valmistatud jäätised. Soovitan mahlajäätiste esmakordsel tegemisel vormi toimimist katsetada puhta veega kraanikausis. Nii saad aru, kumbapidi panna jäätisepulgad ja kui tihedalt neid suruda, selleks et vedelik ei hakkaks vormist välja voolama.

Lastella jäätisesegu
Lastella jäätisevorm

Jäätise retseptid

Retseptide koostisosade kogused on antud meie jäätisevormi mahtu arvestades ehk 100 ml. Kui teed enda vormidega peaksid koguseid vastavalt oma vormi mahtudele kohendama.

Vahukoore-šokolaadijäätis

  • 60 g vahukoor
  • 1 tl suhkur
  • 10 g šokolaadi

Soovitan seda retsepti katsetada siis, kui vahustad mingi magustoidu jaoks niikuinii vahukoort. Ükspäev valmistasin beseerulli vahustatud vahukoore-toorjuustu täidisega. Mõtlesin, et katsetan kuidas võiks maitseda vahustatud ja külmutatud vahukoor jäätisena. Seega ma vahustasin ära 400 ml vahukoort 2 spl suhkruga ja tõstsin tassi sellest 100 milliliitrit (pool tassitäit) ning ülejäänud vahukoore kasutasin koogi jaoks. Kausis sulatasin 10 grammi šokolaadi. Kui täpne olla, siis panin 5 g piimašokolaadi ja 5 g valget šokolaadi. Sulanud šokolaadi segasin vahukoore sisse. Kuna vahukoor oli külm, siis šokolaad jäi selliselt huvitavalt tükiliselt segusse. Lastele meeldis valminud jäätis väga. Enda jaoks oli see siiski liiga rasvane. Lootsin, et vahustatud vahukoore struktuur külmub ka kuidagi põnevalt, aga seda kuidagi tunda ei olnud. Meenutas koorejäätist.

Lastella vahukoore-šokolaadijäätis
Lastella vahukoore-šokolaadijäätis

 

Maasika-jogurtijäätis

  • 6 tk maasikat
  • 40 g maitsestamata jogurtit
  • 1 spl suhkrut või mett (soovi korral)
  • 1tl sidrunimahla või ¼ tl sidrunhapet (soovi korral)

Marjade ja jogurti vahekorda võid loomulikult ise oma soovi kohaselt muuta. Mulle meeldis selline jäätis rohkem, kus marja osakaal on suurem kui jogurtil. Surusin maasikad kahvliga puruks ja segasin suhkruga. Lisasin juurde jogurti. Siis jäi jäätise sisse ka maasikate tükke. Kui segu tundub liiga magus või imal võid lisada juurde ka sidrunimahla või sidrunhapet.

Mango-jogurtijäätis

  • 60 g Salvesti ökoloogilist püreed
  • 40 g maitsestamata jogurtit

Lastele ja endale meeldis mulle väga mangopüree ja jogurti segust tehtud jäätis. Poes on müügil Salvesti ökoloogiline mangopüree, see sobib ideaalselt. Püreesse suhkrut lisatud ei ole, samas on see juba ise nii magus, et suhkrut juurde ei ole vaja enda poolt lisada. Samuti ei pidanud ma mangot puhastama ega püreestama. Jäätisesegu valmistamine võttis aega kõigest paar minutit. Alles jäänud jogurtit ja püreed sain anda lastele ka lihtsalt päeva jooksul vahepalana ilma külmutamata. Aga koguseliselt saaks ühest Salvesti purgist mitu korda jäätist teha.

Lastella maasika-jogurtijäätis

Limonaadijäätis kummikommidega

  • 12 tk kummikommi
  • 90 ml limonaadi või vee-õunamahlasegu

Valmistasin meie vormidega kummikomme ja külmutasin neid koos Kellukese läbipaistva limonaadiga. Lisasin esialgu kummikomme liiga palju (rohkem kui 12 panin kokku). Samuti ei tasuks neid jäätisepulga alla suruda, nagu mina alguses proovisin. Nii hakkas limonaad välja immitsema, kuna jäätisepulgad polnud tihedasti kinni. Ütleksin, et 4 kommi jäätise kohta on sobiv kogus. Üllatavalt võttis jäätise külmumine rohkem aega kui kaks tundi. Jätsin ta üleöö sügavkülmikusse. Jäätis tasub süüa taldriku kohal, kuna kummikommide tõttu võib ta murduda. Maitse ja välimus meeldis lastele väga. Jäätist algselt välja võttes oli tema välimus väga jäine ja natuke isegi õhuline, ilmselt mullide tõttu. Kui aga laps jäätist natuke aega limpsib, siis hakkasid ka kommid välja paistma ja ilusat värvidemängu pakkuma. Siledama tulemuse saavutamiseks tasuks kasutada näiteks vee-õunamahla segu.

Lastella kummikommidega mahlajäätis

Värskete marjadega jäätis

  • 9 tk mustikat
  • 2 tk maasikat
  • 2 tk murelit
  • 3 banaaniviilu
  • 80 ml limonaadi või vee-meesegu
  • 1 tl laimimahla (soovi korral)

Murelid lõikasin pooleks, maasikad tuleks viilutada väikesteks tükkideks (mina kasutasin kodumetsast korjatuid metsmaasikaid), banaani otsast lõikasin mõned viilud ja need omakorda sektoriteks. Selleks, et marjad vormi mahuks, peavad nad olema väikesteks tükkideks lõigatud. Kontrolli, et marjade tükid ei liigutaks jäätisepulki paigast, muidu hakkab vedelik vormist välja immitsema. Proovisin teha nii Kellukese limonaadiga kui veega. Vee puhul segasin sisse 1 tl vedelat mett ja pigistasin natukene laimimahla. Limonaadi kasutades ei jäänud jäätis sile, vee puhul oli visuaalselt ilusam. Piltidel on näha limonaadiga tehtud jäätised.

Lastella marjadega jäätis
Lastella marjadega jäätis

Šokolaadiglasuuriga piimajäätised

  • 10 g valget šokolaadi
  • 20 g piimašokolaadi
  • 70 g piima
  • suhkrupärleid, komme vms kaunistuseks (soovi korral)

Kasutasin pisikesi minigrip kotte ja panin ühte kotti 10 g valget šokolaadi ja teise 20 g piimašokolaadi. Kotid panin kuuma vette. Kui šokolaadid olid sulanud, siis lõikasin koti nurka väikese augu. Kasutasin kotikesi kui tordipritse, mille abil glasuurisin jäätisevormipõhjad. Olin ühe jäätise otsustanud teha üleni piimašokolaadise ja teised valge ja piimašokolaadiga. Põhja panin ka suhkrupärleid, kuid ilmselt oleks võinud panna ka nt M&M komme, kummikomme või midagi muud meelepärast. Šokolaadiglasuur andis kindlasti sellele piimajäätisele karakteri. Uuesti tehes ma ilmselt kuumutaks piima potis ja lisaks sinna sisse ka sulatatud šokolaadi. Siis tuleks ka piimaosa rohkema maitsega. Lapsed on muidugi kõik minu katsetused ära söönud ja uurivad iga päev, et mis katsetusi ma täna teen.

Mustika jääpulgad

  • 65 g mustikaid
  • 50 g vett
  • 1 tl mett või rohkem 
  • 1tl sidruni/laimimahla või ¼ tl sidrunhapet 

Meie sööme peres peamiselt marju suvisel hooajal, siis kui kodumaine kaup on kättesaadav. Ilmselgelt ei saa eestimaiste suviste marjade maitsele vastu talvel kaugelt imporditud marjad.  Veelgi toredam, kui saad marjad oma koduaiast või metsast korjatud. Panin blenderisse kokku mustikad, vee, 1 tl vedelat mett ja pigistasin laimist mahla ning mikserdasin ühtlaseks. Vajadusel lisa natukene vett juurde, kui segu peaks jääma liiga paks. Kuna segu on tihe võtab jäätumine aega vähemasti kaheksa tundi. Mõistlik on jäätised jätta sügavkülma üleöö. Huvitav asjaolu selle jäätise puhul oli see, et seda oli hammustada ja närida maitsvam kui limpsida.

Lastella glasuuritud jäätis
Lastella mustika jäätis

Sõstra-koorejäätised

  • 80 g sõstraid
  • 60 g kohvikoor või toidukoor
  • 3 tl suhkrut

Kui sul on suurem koduaed või suvila, siis ilmselt kasvavad sul ka mõned sõstrapõõsad. Meie kodus on olemas nii punased kui mustad sõstrad ja katsetasin nende mõlemaga. Kuna sõstrad on hapukad, siis tundus loogiline proovida nende hapukust mahendada koorega. Valisin kohvikoore, kuna šokolaadi-vahukoorejäätise puhul olid jäätised minu jaoks liiga rasvase maitsega. Jäin sõstarde jäätiste tulemustega päris rahule, rohkem meeldis endale punase sõstra-koorejäätis. Kui sa sõstrad, suhkru ja koore ära oled blenderdanud, siis veel siidisema ja parema tekstuuri saavutad selle abil, et ajad jäätisesegu läbi sõela. Nii ei jää jäätisesse seemneid ega kestu. Kuid ma arvan, et siis peaksid natukene retseptuuri koguseid suurendama. Mina ise ei hakanud vaeva nägema, kuna lapsed söövad sõstraid niisamagi ja teevad hommikupudrule neist ise toormoosi.

Lastella musta sõstra jäätis
Lastella punase sõstra jäätis

Millised jäätised mulle endale kõige rohkem meeldisid? 

  1. Mango-jogurtijäätis
  2. Limonaadijäätis kummikommidega
  3. Mustikajäätis

Pean ütlema veel, et tegelikult olen ka lihtsalt õunamahla külmutanud ja see maitses mulle samuti. Ja mulle meeldivad ka meie enda segud, eriti marjamaitselisest jäätisepulbrist valmistatud jääpulgad. Igal juhul on suvine puhkus möödunud lastele ja mulle huvitavalt. Laste edetabel oleks kindlasti midagi muud, aga nende mälu ei ole nii hea, et saaksid mulle päris ausa pingerivi koostada.

Allpool katsetasime ka mitmevärvilise jäätise loomist. Selleks kasutasime Lastella jäätisepulbreid ja segasime neid jogurtiga, poolde vormi tilgutasime ühte värvi ja teise poolde teist värvi. Aga tõstsime lusika haaval, kõigepealt üks värv, siis teine ja siis jälle esimene. Muidu oleks korraga täis valgunud.

Lastella jäätisevorm
Lastella jäätisevorm

Kingitusteks sobivad laste tegevuskomplektid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Parema kasutuskogemuse jaoks kasutame lehel küpsiseid